Julegløgg

Julegløgg

Julegløgg og hvid gløgg

Julegløgg:
1 flaske kraftig rødvin
1 dl cognac
2 kanel stænger
1/4 stang vanilje 
10 nelliker
2 hele kardemomme
1 lille stk. ingefær
1 usprøjtet appelsin
1 dl sukker
mandler og rosiner efter behag
Hvid gløgg:
1/2 liter æblejuice
2 stykker hel kanel
10 hele nelliker
4 hele kardemommekerner
1 usprøjtet appelsin

1 flaske sød hvidvin
1/2 dl lys rom
1-2 dl lyse rosiner
50 gram smuttede, flækkede mandler

Julegløgg:
Flæk vaniljestykket, knus kardemommen, skær ingefæren i tynde skiver, skær skrællen af appelsinen og del kanelen i mindre stykker.
Læg det hele i et glas sammen med nellikerne. Hæld cognac over og dæk det til. Lad det stå i et døgn. 
Skold og smut mandlerne.
Hæld rødvin og cognac i en gryde sammen med sukker, mandler og rosiner og varm gløggen forsigtigt op. 
Hvis man ikke bryder sig om at få de hele krydderier i gløggen, kan man sigte cognacen igennem et kaffefilter.
Hvid gløgg:
Skær appelsinen ud i mindre stykker og læg dem i en gryde. Tilsæt æblejuice, rosiner, kanel, nelliker og kardemomme og bring det i kog.
Tag det fra varmen og lad det stå i 1 times tid. Bring det atter til kogepunktet og tilsæt rom og mandler.

X